Cadeaubon

Wat is orthomoleculaire voeding?

Orthomoleculaire voeding past bij een gezonde levensstijl. Maar ik hoor je denken ortho.. wat?

HIPPOCRATES de vader van de geneeskunde zei ooit: Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding. Orthomoleculair bestaat uit 2 woorden namelijk: Orthos (Grieks) voor ''de juiste'' en Moleculair voor '' de kleinste deeltjes''. Samen betekent dit; de juiste voedingsdeeltjes in de juiste hoeveelheid op de juiste plek van het lichaam.

Orthomoleculaire voeding staat dan ook voor lichaamsopbouwende voeding waarin we streven
naar een balans van de zuurgraad, hormonen, darmflora en bloedsuikerspiegel.

Het is algemeen bekend dat er geen één lichaamscel zonder de juiste hoeveelheid voedingsstoffen kan functioneren. Hierbij kun je denken aan o.a. de volgende voedingsstoffen;

-      Vitamines (zoals vitamine C en K2)
-      Mineralen (zoals magnesium en kalium)
-      Sporenelementen (zoals jodium en ijzer)
-      Vetzuren (zoals omega 3-vetzuren)
-      Aminozuren (zoals tryptofaan en lysine)
-      Bio-actieve stoffen (zoals kruiden)

Al deze stoffen komen van nature voor in voeding. Helaas eten veel mensen te eenzijdig, hebben we te maken met gifstoffen als luchtvervuiling, last van chronische stress, slikken we extra hormonen als de pil of doen we aan topsport. Hierdoor ligt een (subtiel) tekort van voedingsstoffen op de loer en kan onze voorraad voedingsstoffen sneller opraken in ons lichaam. Is er een mineraal of vitamine uit balans dan zal de volgende snel volgen. Hierdoor ontstaan een tal aan klachten.

Daarnaast zorgt de voedingsindustrie er ook voor dat we mindere goede stoffen of ingrediënten binnen krijgen. Denk hierbij aan meer ongezonde verzadigde vetzuren, transvetten geraffineerde suikers, chemische geur- kleur- smaak en bewaarstoffen. Die ook wel bekend staan onder de E-nummers. Neem eens een kijkje op de achterkant van de verpakking van een product wat je gekocht hebt. Het belooft misschien veel goeds maar als je tussen de ingrediëntenlijst kijkt staan er vaak namen tussen als dextrose, glucose, galactose, melksuiker, sucrose, aspartaam etc. Allemaal verborgen suikers die niet bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Dus kies voor gezonde verantwoorde voeding en ervaar hiervan de kracht! Ik zal je vertellen hoe.

Ten eerste is orthomoleculaire voeding geen dieet, nee we gaan namelijk niet op een dieet. Een orthomoleculair dieet bestaat namelijk niet. Een dieet betekent dat je iets alleen in een bepaalde periode eet of weg laat. Hierdoor is het ook lastig vol te houden. Op het moment dat je lichaam begint te wennen, stop je er weer mee. Of je lichaam verzet zich omdat het te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Daarom is het de bedoeling dat je je voedingspatroon blijvend veranderd. We creëren dus met orthomoleculaire voeding een gezonde nieuwe levensstijl. Belangrijk ook om dit op je eigen tempo te doen want elke lichaam is anders.

Daarnaast hoeven we niet te letten op calorieën en koolhydraten. Nee gelukkig hoeven we geen tabellen bij te houden en punten te tellen. Het is namelijk van belang om vetten, koolhydraten en eiwitten in de juiste verhoudingen te nemen.

Wat we wel nodig hebben volgens de orthomoleculaire voeding;
20 % inname vet
30 % inname koolhydraten
0,8 - 1 g/kg lichaamsgewicht inname eiwitten

Voorbeelden hiervan;
Gezonde vetten zijn; vette vis, olijfolie, kokosolie, avocado, roomboter en noten.
Gezonde eiwit bronnen zijn; paddenstoelen, eieren, vis en gevogelte.
Gezonde koolhydraat bronnen zijn; groenten en fruit.

Naast het mindere van granen, melk producten, geraffineerde suikers, rijst, aardappelen, vlees en peulvruchten vermijd je dus ook kant en klare producten. Deze zorgen namelijk bij vele van ons voor klachten als allergieën, ontstekingen, huidproblemen en darmklachten. En nou wil ik natuurlijk niet zeggen dat je helemaal nooit meer een pizza of frietje mag eten, nee, het gaat om een balans. Die ene keer in de week dat je even wat anders eet is geen probleem, echter kan het wel zijn dat bijvoorbeeld je darmen er niet zo blij mee zijn.

Naast de juiste verhouding vet, eiwit en koolhydraten is het natuurlijk ook enorm belangrijk om voldoende vitamine, mineralen en sporenelementen binnen te krijgen. Dit zit vooral in groente, fruit, noten en zaden. Daarnaast, afhankelijk van jouw levensstijl, kan er een aanvulling van supplementen nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan magnesium, wanneer je veel sport of vaak stress hebt. Dit mineraal raakt ver op door deze omstandigheden en moet natuurlijk goed worden aangevuld om het lichaam in balans te houden.

Wil je graag hulp bij het creëren van jouw gezonde levensstijl of heb je vage klachten waar je niet van af komt? Laat het me weten en we gaan samen aan de slag, om jouw doelen te behalen! Let's go!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram