Recept rodekool- prei stamppot
Mmmm deze healthy stamppot met echte wintergroente is een aanrader voor deze tijd van het jaar!
Voor op het boodschappenlijstje 3 personen:
°1 kilo iets kruimige aardappelen ongeschild
°2 grote preien
°300 gr biologische rode kool gesneden
°120 gr haver fraiche
°gerookte spekjes
°2 kleine zoete appels
°kaneelpoeder
°2 tenen knoflook
°4 kruidnagels
°peper
°evt zeezout
Schil de aardappelen, snijdt in gelijke stukken en kook 20 min tot deze gaar zijn.
Spoel de prei schoon en snijdt in ringen. Ook mogen de 2 appels in blokjes gesneden worden.
Fruit de 2 geperste knoflooktenen aan en voeg de rode kool toe. Bak ondertussen in een andere pan de spekjes krokant.
Voeg vervolgens 4 kruidnagels en 1 tl kaneel toe aan de rodekool. Bak deze zo'n 20 min. Na 5 min kan de prei toegevoegd worden. Voeg bij de laatste 5 min de appel toe. Meng alles goed doorelkaar en breng op smaak met peper en eventueel zeezout.
Stamp de aardappelen tot een fijne puree en voeg hier een half bakje haver fresh aan toe. Meng goed door elkaar en doe de spekjes en het groente mengsel erbij.
Liever vega? Laat dan de spekjes weg!
Tadaa makkelijk he?! Bon appetit!
Rode kool heeft veel gezondheidsvoordelen! Een van de interessantste vind ik dat het de tekenen van veroudering tegen gaat.
Het sap van de rode kool bevat veel antioxidanten en fytochemicaliën. Hieronder vallen de vitamines C,E en A. Deze houden de huid gehydrateerd, glad en soepel en een mooie natuurlijke glans. Ook bevordert het de productie van collageen. Wat weer heel belangrijk is voor de weefsels waardoor de huid en de spieren gezond blijven.