Vrije Radicalen

Skip the diet, just eat healthy|
Ik had het in mijn vorige post over antioxidanten maar sommige van jullie vragen zich vast af waar je
die voor nodig hebt.
Antioxidanten vangen vrije radicalen en dat is een benaming voor agressieve stoffen die schade aan
onze cellen en weefsels richten. En dus op den duur zorgen voor allerlei lichaamskwalen en ziektes.
Dat willen we natuurlijk niet!
Een vrije radicaal kan ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen die we binnenkrijgen zoals
geraffineerde suikers, verkeerde vetten en een teveel aan koolhydraten (met name wanneer deze niet
verbrand worden door een niet actieve levensstijl). Daarnaast vormen vrije radicalen zich ook wanneer
je rookt, veel in de zon zit of vaak alcohol drinkt. Maar wist je dat ze ook ontstaan door
medicijngebruik, cosmetica, schoonmaakmiddelen, milieuvervuiling en stress?
Vrije radicalen vormen zich continu, ook bij de afbraak van voedingsstoffen. En dat is maar goed ook,
want sommige vrije radicalen heb je juist nodig om virussen onschadelijk te maken. Het lichaam is hier
zo op in gespeelt, dat het de meeste vrije radicalen neutraliseert, zonder dat je er al te veel voor hoeft
te doen. Maar zoals ik al zei het lichaam kan niet álles zelf, vandaar ook dit stukje over wat het doet en
hoe we ons lichaam optimaal kunnen benutten!
Hoe kunnen we ons dan beschermen tegen deze vervelende indringers?
Zorg voor genoeg antioxidanten in je voedingspatroon. Deze zitten met name in groente en fruit maar
ook in noten, pure chocolade en verschillende soorten kruiden waaronder kurkuma en gember. (Ook
een redenen waarom ik die kruiden vaak verwerk in mijn recepten). Vermijd stress, een teveel aan
alcohol, eet geen fast food en drink lekker veel water zodat alle deze afvalstoffen het lichaam
makkelijk kunnen verlaten. En dan komt het helemaal goed!